Home
Natuursteenontginning
Balegemse steen
Ontginning
funderingszand
Grondverwerking
Deponie klasse III
Contact
 
 
 
     
  Na ontginning van een ruwe blok natuursteen wordt deze door ervaren vaklui machinaal en manueel bewerkt tot een afgewerkt product (schoorsteen, vloeren, terrastegels, banken, tafels, vijverstenen, ...)  
     
 

Geschiedenis

De naam Balegem is onafscheidelijk verbonden met de buitengewone zandsteen die nog steeds ontgonnen wordt in de steengroeve van Balegro BVBA.

De eerste Balegemse steengroeven dateren uit de tijd van de Romeinen, maar verdwenen samen met hen. Pas in de 11ste eeuw werden ze opnieuw commercieel uitgebaat en deze zandsteen met zijn warme tinten stond vooral in de 15de en 16de eeuw bijzonder gunstig aangeschreven. Zowel de Gentse Sint-Baafskathedraal als de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde werden in Balegemse steen opgetrokken.

Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw gingen de meeste groeven dicht, niet alleen in Balegem maar ook elders in de regio tot in Ninove. Vanaf 1848 kwam de steen opnieuw in de belangstelling als ideaal hulpmiddel bij restauraties. De heropleving van de Balegemse groeve was echter van korte duur, want een halve eeuw later ging ze weer dicht. Tot de familie Verlee ze in 1966 weer opende, aanvankelijk voor de zandwinning maar steeds meer ook voor de echte Balegemse steen, thans opnieuw bijzonder gegeerd.

Hieronder aantal oude en recente monumenten:
- Gotische kerkhofkapel in Elene,
- Het egmontkasteel
- De Duivelsvoetstap
- Onze-Lieve-Vrouwehernelvaartkerk in Zottegern
- Kerkje in Sint-Goriks-Oudenhove
- Kerk van Velzeke
- Kerk van Vurste
- Duivelskapel in Balegem

 
     
 
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag:
07u00 – 17u00

Meer contactinformatie?

Exploitatieadres

Berg 24a
9860 Oosterzele-Balegem

T 09 362 82 56
F 09 362 01 17
info@balegro.be

 
 
     
     
  realisation by MTDesign  
     
Michael Kors Väska Michael Kors Väskor Väskor Michael Kors Louis Vuitton Väska Ray Ban solglasögon Oakley solglasögon Oakley solglasögon New Era kepsar Hermes Borse MCM Taschen Michael Kors Uhren Michael Kors Schweiz Gucci Taschen Sac Balenciaga